#6.DAN: Mmmm, kako diši!

Dragi moji,

vsi vemo, da je peka ena bolj zabavnih in primernih aktivnosti, ki jih starši lahko počnemo z otroki. Ker smo lahko skupaj in otrok dejansko dela z nami in ni zgolj opazovalec. Ker je pacanje po testu tako fajn. Ker se otroci dejansko naučijo, kako iz sestavin pričarati nekaj hranljivega. Ker je merjenje, tehtanje in razbijanje jajc tako zabavno. Ker je domače vedno bolj zdravo ;). Ker je to sila koristna dejavnost, predvsem zaradi njenega rezultata.

Morda ste navajeni, da svojo družino zjutraj razveselite s sveže pečenim kruhom in rogljički. Ste med tistimi, ki se odplazijo iz stanovanja do bližnje pekarne, še preden se družinski člani zbudijo, da jim domov prinesete še tople dobrote. Morda pri tem sploh nimate izbire, ker vas mladež vrže pokonci skoraj sredi noči. Kaj pa če bi za kazen 😉 oni razveselili vas? No, malo boste vseeno morali asistirati :).

Pred nami je nedelja. In v nedeljo lahko jemo zajtrk tudi mnoooogoo kasneje … no, vsaj pri nas je tako. Lahko bi, torej, spekli kako dobroto kar sami. Navsezgodaj. En dober kruh naprimer.

#našaIvi je z nami delila in uspešno preizkusila recept za tako mojstrovino. In to celo brez kvasa, če ste slučajno med tistimi nesrečniki, ki se po petih poskusih še vedno niste uspeli založiti s suhim kvasom.

KRUH BREZ KVASA

Sestavine:
600 g gladke moke
300 g mlečnega namaza (lahko tudi kombinacija skute in jogurta)
10 žlic olja (olivno, če je možno)
12 žlic mleka
2 vrečki pecilnega praška, 24 g; opcija je tudi pecilni iz vinskega kamna, če nimaš pecilnega, pa 1 žlička sode bikarbone
2 jajci
sol po okusu
1 žlička sladkorja

Potrebuješ še:
mleko za premaz kruha pred peko
maslo za premaz pečenega kruha

Priprava:
* pečico segrej na 180 stopinj – obvezno 😉
* v eni posodi zmešaj moko in pecilni, v drugi zmiksaj vse ostale sestavine
* združi oboje – ja, pregnest bo treba 😉
* testo naj počiva 20 minut
* na pekač daj peki papir (če ga nimaš, pekač premaži z maslom)
* oblikuj kruh, prestavi ga v pekač in ga premaži z mlekom
* pečeš ga cca. 1 uro
* še topel kruh premaži z maslom
* ! če želiš rustikalno 😃 hrustljavo skorjo si končal, če želiš mehko skorjo, pečen kruh zavij v krpo in počakaj, da se ohladi
* ! lahko si drzen in v testo dodaš karkoli – semena, česen, olive, sušene paradižnike …
* ! lahko narediš tudi sladkega – izpustiš sol in dodaš 160 g sladkorja + po želji limonino lupinico, rozine … vse ostale sestavine in priprava je ista 😉

Pa DOBER TEK!