#6.DAN: Kaj pa kultura?

Poskrbeti zase, smo rekli, da lahko poskrbimo za druge. Razstave, gledališke predstave, virtualni ogledi muzejev in galerij. Kultura hrani in povzdiguje duha in k sreči nam je kljub samoizolaciji na voljo več vsebin, kot si lahko mislimo. So sledeči predlogi že prišli do vas?

Mestno gledališče ljubljansko

Odprli smo naše arhive. Najprej vam na ogled ponujamo mjuzikal Trač, avtorjev Gašperja Tiča in Davorja Hercega v režiji Jake Ivanca, ki je bil premierno uprizorjen leta 2017. Ogledate si ga lahko na Youtube kanalu Mestnega gledališča ljubljanskega.

Kinodvor

Čas je za dobre dokumentarce! Kinodvor ponuja brezplačen ogled štirih dokumentarcev Pawła Pawlikowskega, poljskega režiserja, ki je v začetku devetdesetih let snemal uspešne dokumentarce za BBC.
Oglejte si jih tukaj.

Baza slovenskih filmov: Vsi (filmi) doma!

Slovenski filmski ustvarjalci vam v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma podarjajo na ogled izbor svojih filmov. Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni* .

O novostih vas bodo sproti obveščali v tej novici oz. po različnih kanalih na družbenih omrežjih FacebookTwitter in Instagram. Sledite jim in delite s prijatelji!

Spletni festival kratkega filma My Darling Quarantine

Zaradi epidemije virusa COVID-19 se vse bolj množično odpovedujejo številni filmski festivali, zato so selektorji največjih filmskih festivalov, kot so Cannes, Berlin, Benetke, Locarno in Talin, te dni združili moči in kot alternativo lansirali My Darling Quarantine Short Film Festival, ki bo na spletu vsak teden brezplačno prikazoval nov izbor vrhunskih kratkih filmov na temo distopije. Gledalci bodo lahko tudi donirali denar, polovica bo namenjenega Zdravnikom brez meja, druga polovica pa kulturnim organizacijam in posameznikom, ki bodo v naslednjih mesecih in letih občutili organizacijske in finančne posledice epidemije.

Mestna galerija Ljubljana

V času, ko je strah večji kot ustvarjalnost, panika večja od navdiha, slabih novic več kot dobrih, so se v Mestni galeriji Ljubljana odločili, da po kanalu, ki ga trenutno spremlja veliko število ljudi, širijo umetnost. Vrata galerije do nadaljnjega ostajajo zaprta, zato so na Facebooku odprli prostor vsem umetnikom in umetnicam, da s svojo kreativnostjo in umetniškimi deli kljubujejo zaskrbljenosti, s katero se trenutno soočamo.

Po končani karanteni bodo v Mestni galeriji Ljubljana zbrali originalna dela in pripravili donatorski večer, s katerim bodo po svojih najboljših močeh pripomogli k reševanju finančne situacije umetnic in umetnikov.

Prvo “odprtje” razstave na Facebooku: v petek, 20. marca, ob 19. uri, nato pa si bodo dogodki sledili glede na količino prejetega materiala.

Mestna knjižnica Ljubljana

Zaradi epidemije koronavirusa so od preteklega petka zaprte vse knjižnice Mestne knjižnice Ljubljana. V času zaprtosti knjižnic vas vabimo k uporabi e-virov in e-knjig. Člani Mestne knjižnice Ljubljana imate na voljo za izposojo več kot 9.000 različnih naslovov. Podrobnosti najdete na povezavi do elektronske zbirke in e-knjige biblios. Za morebitna dodatna vprašanja pišite na naslov info@mklj.si ali pokličite na tel. 01 308 5000. Če še niste vpisani v knjižnico, ne pozabite, da se lahko včlanite tudi na daljavo, preko spleta. Tukaj najdete navodila.

Virtualni ogledi muzejev po svetu

https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/museums-with-virtual-tours?fbclid=IwAR0kAjLhwcAyayloPpElOvBo_eutuogR8CSRqWLj6qQSDCG853LaJEpPlaU

Naj vas navdahne!

Ursula

Skip to content