#27.DAN: Nekaj sladkega

Dragi očetje, partnerji, prijatelji, skratka moški Viških vrtcev!

En dan, ne dolgo nazaj, smo sedele štiri punce, ženske, ah kaj bom previdna, glede na leta, že kar gospe. Za našo veliko sodelovalno mizo na upravi. Vsaka na svojem koncu, se razume, zaradi karantene. Smo tuhtale vsaka svojo temo, zrle vsaka v svoj računalnik. Prsti so spretno drseli po tipkovnici. Opazke, vprašanja in dogovori so leteli od ene k drugi kot v napetem teniškem setu. Dokumenti so se tiskali, pregledovali, popravljali in od rok do rok v brezhibnem ritmu prišli do svojega popolnega zaključka. Uigran tim, rešeni problemi, opravljene naloge.

Ko nenadoma zadiši. Vse štiri naenkrat dvignemo glavo in pogledamo proti vratom. In tam ponosno stoji. Nasmejan. S polnim pladnjem še toplega jabolčnega štrudlja. Naš sodelavec. Perfektno!

Ja, ne vem, kaj je zdaj to. Je karantena? Duh časa? Boste rekli, stereotip je to, stereotip. Verjetno imate prav. Ampak tudi stereotipi se od nekje vzamejo. In ko se življenje odvije diametralno nasprotno, je prav osvežujoče.

Ne vem, koliko vas je vendarle takih, ki z veseljem zavihtite kuhalnico in pocrtate svoje s kakšno sladkostjo. V naših vrstah, odkrivam, jih je očitno več. In tako se je #našGašper za popestritev vsakodnevnih opravil lotil kar peke šamrol. “Recept je osnoven,” pravi, čeprav se meni pri šamrolah ne zdi prav nič osnovnega :). “Po želji ga lahko spremenimo in prilagodimo,” nadaljuje, “npr. z drugačno kremo.” V priloženi povezavi nam je poslal opis z odlično kremo in kratek video priprave. In da ne boste mislili, da vas samo draži, nam je priložil tudi fotografijo narejenih šamrol izpod lastnih prstov.

Torej fantje Viških vrtcev vseh starosti, se greste? Dajte poslat kak stereotip na smetišče zgodovine! Me bomo z užitkom pojedle. Obljubim. Navsezadnje je pa le sobota.

Ursula

 

 

Šamrole – pripomočki:

  • tehtnica
  • žlica
  • posoda za mešanje
  • kozica
  • električni mešalec
  • modelčki za šamrole
  • vrečka za brizganje
  • nastavek za brizganje
  • pekač od pečice
  • peki papir
  • nož
  • čopič

 

Šamrole – sestavine:

Za 20 do 24 šamrol

  • 2 paketa listnatega testa
  • 4 beljaki
  • 100 g + 200 g kristalnega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 žlici limoninega soka
  • ščep soli

 

Za posip:

  • sladkor v prahu

 

Šamrole – postopek:

 

Listnato testo odvijemo in ga z nožem po širini razrežemo na trakove široke cca. 20 mm.

Modelčke za šamrole ovijemo s trakovi listnatega testa in jih polagamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

Ko testo ovijamo na modelčke, smo natančni in pazimo, da se robovi prekrivajo. Če se ne bi prekrivali, bi po pečenju na rolicah nastale špranje in iz njih bi uhajala krema.

Rolice premažemo z vodo in jih pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj klasične peke, cca. 20 minut, da postanejo rahlo zlate barve oz. odvisno od pečice.

Pečene rolice takoj odstranimo iz modelčkov in pustimo, da se ohladijo.

Beljake stepemo s ščepom soli in ko se je sneg že lepo strdil, postopoma dodamo 100 g sladkorja in vanilijev sladkor. Na koncu primešamo se 2 žlici soka limone.

200 g sladkorja nasujemo v kozico in dodamo toliko vode, da je sladkor pokrit, cca. 100 ml vode. Pristavimo na ogenj in kuhamo sladkorni sirup. Kuhamo tako dolgo, da se sladkornemu sirupu začne delati nit, to je cca. 10 do 15 minut kuhanja. Kuhamo raje kakšno minuto več, kajti sirup mora res postati dovolj gost. Če imamo termometer, kuhamo do temperature 120 stopinj Celzija. Sirupa nikakor ne pokušamo, ker se lahko pošteno opečemo.

Ko je sirup kuhan do niti, ga s tankim curkom, še vročega, prilivamo k beljakom, ki jih nenehno mešamo. Mešamo še kakšnih 8 minut, da beljaki postanejo trdi.

Pripravimo dresirno vrečko in nastavek za brizganje beljakove kreme. Vrečo napolnimo z delom kreme in ohlajene rolice napolnimo/nabrizgamo s sprednje in z zadnje strani.

Tako so uspele meni …

 

Še povezava:

https://www.scrumdiddlyumptious.com/crunchy-strawberry-rolls/

Pa dober tek!

Gašper