#22.DAN: Dan za čuječnost

#našaAnita vam je želela pokloniti eno lepo misel, ki jo je odkrila pri branju Pearl S. Bach.

Pri otrocih ni majhnih korakov. Vse, kar storijo in naredijo, so velike stvari. Predvsem srca imajo večja kot mi – odrasli. Vanje spravijo vse, kar vidijo in vse, česar se zavedajo – tudi majhen kamenček, ki so ga opazili na cesti, list z drevesa, poljubček kar tako, mravljico ali črička, predvsem pa vse ljudi, ki so okoli njih.

In meni se je zdela krasen uvod v vaje za čuječnost za naše otroke. Danes pripenjam nabor, ki ga je naredil dostopnega Isa institut.

Gre za res kratke, minutne vaje, ki so dober začetek za učenje usmerjanja svoje popolne pozornosti na tukaj in zdaj, na drobne stvari okoli nas ali na občutja v lastnem telesu. Če imate možnost si lahko kartice natisnete in jih izrežete, ter jih vlečete iz kupa. Ali pa otrok s prstkom na slepo izbere na ekranu, katero boste poskusili tokrat – tako si lahko pričarate presenečenje, ki ima to moč, da nam nariše nasmeh na obraz. Morda pa bo otrok izbral slikico, ki ga pritegne. Poiščite sebi lasten način. Vse je prav, če je le vam v redu.

Lahko naredite eno vajo, dve ali tri. Za tiste, ki zahtevajo, da ste pozorni skozi ves dan, lahko kartico postavite na vidno mesto. Morda si ustvarite kotiček za čuječnost, da se podprete pri tem, da te aktivnosti razvijete v navado. Pa saj veste, ne govorim o tem, da preuredite stanovanje :), ampak da pospravite tisto razmetano poličko, ki do sedaj ni imela nekega pravega namena, in tja odložite kartice za čuječnost. Morda zraven še drobno svečko, ki jo boste prižgali, ko boste delali daljše vaje. Kamenček s sprehoda in list z drevesa, ki bosta postala držalo za kartice. Mravljico in črička pa raje pustite v naravi 🙂 .

V prihodnjih dneh bom objavljala še več, nekoliko drugačnih vaj za otroke, ampak današnje bodo vedno predstavljale našo osnovno bazo.

Aha, pa še to. Vaje bodo, seveda, otroci veliko raje delali, če se bomo šli skupaj.

Tukaj in zdaj.

Ursula

Skip to content