#8.DAN: Za pogovor si lahko pomagamo s pravljico

Z otroki, ki so že šolarji ali s starejšimi predšolskimi, boste morda res lahko izpeljali pogovor kar tako. Ujamete lahko trenutek, ko se pojavi kakšno vprašanje ali komentar. Z mlajšimi pa bo morda lažje, če si pomagate s pravljico. Na spletu smo pregledali nekaj poskusov. Bolj ali manj posrečenih, bolj ali manj skrbno pripravljenih.

#našaMaja pa nam je poslala sledečo, ki se trenutno zdi kot najboljši izbor. Preden jo berete z otrokom, pa priporočamo, da se odločite glede strani številka 4. Možen odhod v bolnico ni nekaj, kar bi zamolčali otrokom. Soočanje z dejstvom, da bi lahko kdorkoli iz družine umrl, pa lahko najbrž bolj prestraši in obremeni, kot je potrebno in priporočljivo. Vaša odločitev bo odvisna tudi od starosti otrok in od tega, ali ste se o tej temi že pogovarjali.

Nikar ne pozabite, smisel je, da otrokom damo realne informacije in jih pomirimo, skladno s tistim, kar lahko doumejo in razumejo na pravi način. In nikar ne pozabite poslušati sebe – pogovarjate se lahko o vsem, s čimer ste mirni, ostalo pa raje izpustite. Kot sem že napisala, če niste v dobri koži za pogovor, lahko v tem trenutku izpustite tudi tega. Gotovo pride trenutek, ko se bodo stvari odvile spontano. Pri čemer vam pa mi želimo pomagati je, da boste na tisti trenutek, ko bo prišel, čim bolje pripravljeni.

Zaupajte svoji presoji in občutku in vse bo v redu.

Ursula

 

Skip to content