#50.DAN: Bi se malo posladkali?

Vem, vem. Ravno smo preživeli piknik. Kaj nam je tega treba? Kaj pa vem? Meni pa se zdi, da ne gre delat pregrobih sprememb prehitro ;).

Ampak, ne, čisto resno in strogo strokovno. #našaSandra nam je pripravila nekaj kuharskih možnosti. Kar je najlepše pri tem, je, da jih lahko pripravljamo skupaj z otroki, starejši morda celo z minimalno pomoči. Se mi zdi ena res pomembna naložba v njihovo prihodnost. V svetu, ki počasi a nezadržno drsi v mini kuhinjo, kjer nam zadostujejo odpirač, škarje in mikrovalovka, je živeti v stiku z osnovnimi sestavinami neprecenljivo. Jih saditi in sejati, ali vsaj videti od kje pridejo. Podrgniti korenček z golimi rokami in ga tako samo za silo očistiti zemlje, preden ga pojemo. Utrgati list solate, kar tam na vrtu, in ga pogrizljati preden ga dobi polž. Med prsti povaljati rožmarin. Kakšne neverjetne vonjave?

In prinesti vse to v kuhinjo. Kjer umivamo, režemo, sekljamo, pražimo, kuhamo … Ko kuhinja že tako neznosno diši, da še komaj držimo prste pri sebi, naši termitki pa čisto neopazno “kradejo” slastne grižljaje, še preden se usedemo. In ropotajo krožniki, ko jih postavljamo na mizo. In trkljajo kozarci. Žvenketa pribor. Žlica in nož desno. Vilice levo. Aha. Seveda. In mala žlička na vrh. Ne, ne gre samo za hrano in za to, da smo siti.

Če si le vzamemo čas in živce tudi za ta del družinskega življenja. Vsaj kdaj pa kdaj. Ko lahko. Je to vzgoja za povezanost in skrb drug za drugega. Je vzgoja za zdravo hrano, ki ne vsebuje ničesar, kar vanjo nujno ne sodi. Je vzgoja za upoštevanje ritma in potreb telesa. Je vzgoja za spoštovanje in hvaležnost. Privoščimo si to. Sebi. Otrokom. Njihovim otrokom.

Ja, torej, tista žlička. Ta nas še posebej zanima 😉 .

Izberite sami. Samo ne vsega naenkrat 🙂 . Da ne boste rekli, da vas nisem opozorila.

 

Domače kinder pingvin rezine

Čas priprave: 30-40 minut
Čas kuhanja: 10-12 minut
Količina: 10-12 rezin
 

Sestavine:

Sestavine za biskvit:                                                                       
5 jajc
5 žlic sladkorja
5 žlic moke za peciva
2 žlici grenkega kakava v prahu
1/2 čajne žličke pecilnega praška
1 vrečka vanilijevega sladkorja

Sestavine za nadev:
350 ml sladke smetane
2 polni žlici mascarpone sira
2 žlici svetlega medu
2 žlici sladkorja v prahu
3 lističe želitine

Sestavine za preliv:
400 gramov temne čokoladne kuverture
200 ml sladke smetane

Postopek:

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljakom med stepanjem dodamo ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in vanilijev sladkor in jih stepamo da podvojijo prostornino in postanejo svetlo rumene barve. Takrat presejemo moko, pecilni prašek in kakav v prahu. Premešamo in po delih, ter počasi vmešamo sneg.

Prelijemo v namaščen pekač in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 10-12 minut oziroma dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven čist. Biskvit ohladimo in nato prerežemo na pol.

Lističe želatine namočimo v hladno vodo za 10 minut. Nato jih ožamemo in skupaj z nekaj žlicami vode stopimo na nizki temperaturi na štedilniku. Sladko smetano stepemo do čvrstega. Vtepemo ji sladkor, med, mascarpone sir in na koncu še stopljeno želatino.

Kremo premažemo čez spodnji del biskvita in jo pokrijemo z zgornjim delom biskvita. Položimo v hladilnik za vsaj 4-5 ur – najbolje čez noč. Sladko smetano za preliv pripeljemo do vretja. Takrat vmešamo čokolado in jo mešamo da se stopi.

Ohlajen biskvit s kremo zrežemo na rezine poljubne velikosti in jih prelijemo s čokoladnim prelivom. Pustimo uro-dve v hladilniku da se čokolada strdi ali takoj pojemo in si pomagamo z žličko.

 

Monte kozarčki z borovnicami

Čas priprave: 20 minut
Čas kuhanja: /

Količina: 6 kozarčkov

Sestavine:                                                                                             

400 ml sladke smetane
3 žlice temnega lešnikovega namaza
3 žlice svetlega lešnikovega namaza
3 lističi želatine
12 žlic svežih borovnic
6 polnovrednih piškotov

Postopek:

Želatino namočimo v mrzlo vodo. Jo ožamemo in na nizki vročini skupaj z dvema žlicama vode stopimo.

Sladko smetano stepemo do točke ko se ob dvigu metlic cofki zavihajo navzdol. Torej še ni popolnoma čvrsta. Vmešamo ji želatino. Takrat jo razdelimo na dva dela. V en del vmešamo temni lešnikov namaz, v drugi del svetlega.

Najprej nadevamo svetli nadev v kozarčke in jih za 15 minut položimo v zamrzovalnik. Nato nadevamo še temni del in spet za 15 minut položimo v zamrzovalnik. Čez kremi dodamo piškot in potresemo sveže borovnice ali drugo drobno sadje.

 

Preprost vanilijev keksolino

Čas priprave: 2 minuti                                                                                   
Čas kuhanja: /

Količina: 1 večji kozarec zmesi

Sestavine:

250 gramov Plazma keksov
12 žlic ovsene moke ali fino zmiksanih ovsenih kosmičev
1 vanilijev strok ali 2-3 žlice vanilijevega sladkorja
1/2 čajne žličke cimeta

 Postopek:

Vse sestavine dodamo v mikser in miksamo da dobimo fino zmes. Zmes vmešamo v toplo/vroče mleko do želene gostote.

Zmes hranimo v zaprtem kozarcu v hladnem in temne prostoru.

 

Domač čokolešnik z zdravo belo čokolado

Čas priprave: 5 minut
Čas kuhanja: /

Količina: 1 srednje velik kozarec mešanice                                                             

Sestavine:

15 polnih žlic ovsene moke ali ovsenih kosmičev
4-5 žlic lešnikove moke
2 žlic kakava v prahu
1 vanilijev strok
1/4 čajne žličke mletega cimeta
100 gramov  bele čokolade

Postopek:

Vse sestavine dodamo v mikser in miksamo do finega.

Shranimo v neprodušen kozarček.

Za pripravo segrejemo mleko in vanj vmešamo čokolešnik. Čokolešnik se v minuti zgosti, zato vmešajte bolj tekočo zmes in malo počakajte, prede dodajate še več čokolešnika.

 

Oranžni napitek za imunski sistem

Čas priprave: nekaj minut                                                                                               
Čas kuhanja: /

Količina: 2 srednje velika kozarca

Sestavine:

3 pomaranče
1 limona
2-3 manjši korenčki
1 čajna žlička dorbno naribanega ingverja (lahko izključite, če pripravljate za manjše otroke)
1-2 žlici agavinega sirupa

Postopek:

Pomaranče olupimo in narežemo v mikser. Čezenj dodamo olupljen korenček. Zmiksamo in dodamo še limonino lupinico,  sok ene limone, madljevo maslo in ingver. Po okusu dodamo agavin sirup – lahko ga tudi izključite. Ponovno zmiksamo in takoj postrežemo.

 

Zobki in jogurtovi ledeni bombončki

Čas priprave: 5 minut                                                                                   
Čas kuhanja: 1-2 uri zamrzovanje

Količina: 40-50 bombončkov

Sestavine:

1 jogurt (čvrst, ne tekoč!)

Če vam spanec krade rast otroških zobkov  je to odličen način, kako otroku dobro hladite dlesni že čez dan in je potem tudi ponoči bolje in lažje.

Priprava:

Jogurt nadevajte v vrečko za živila, odrežite manjši konec roba in na papir za peko nadevajte manjše kupčke/bombone in jih za 1-2 uri položite v zamrzovalno skrinjo. Ko zmrznejo, jih položite v plastično posodico in jih hranite v skrinji dokler jih ne zmanjka.

Vsak dan lahko zabavno izbirate okus jogurtovih zamrznjenih bombonov. En dan so lahko bananini, drug dan jagodni, tretji dan breskovi.

 

Cimetovi sladki jajčni kruhki

Čas priprave: 10 minut                                                                                                       
Čas kuhanja: 25 minut peke

Količina: 10 kruhkov

Sestavine:

1 francoska štruca (1-2 dni stara)
3 jajca
4-5 dcl mleka
1-2 žlici kokosovega ali trsnega sladkorja

1 žlica cimetovega sladkorja (ali 1 žlica sladkorja + 1/3 čajne žličke cimeta v prahu)

 Postopek:

  1. Kruh narežemo na rezine. Vse preostale sestavine fino zmešamo z vilico v večji skledi.
  2. Rezine potopimo v jajčno mešanico za nekaj minut. Nato pa jih preložimo na papir za peko (po želji izdatno potresemo s sladkorjem) in naprej v segreto pečico na 200 stopinj za 25 minut.
  3. Pečene kruhke postrežemo skupaj s svežim sadjem ali jogurtom.

 

Korenčkove ameriške palačinke z javorjevim sirupom in jabolkom

Čas priprave: 15 minut                                                                                       
Čas kuhanja: 20 minut

Količina: 20 manjših palačink

Sestavine:

19 žlic polnozrnate moke
4 jajca
2 korenčka
150 ml mleka
2 žlici kisle smetane ali jogurta
2–3 žlice sladkorja ali agavinega sirupa (za slajši okus uporabite 3 žlice ali več)
ščepec cimeta
1/2 čajne žličke sode bikarbone
2 žlici sončničnega, repičnega ali kokosovega olja
javorjev sirup
jabolko

 Postopek:

Jajca ločimo. Beljakom dodamo sol in stepemo do čvrstega. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo, da se prostornina podvoji in zmes postane svetlo rumena.

Moko, sodo bikarbono in cimet premešamo. Mleko, kislo smetano in olje zmešamo skupaj. Korenje naribamo na drobno (kot parmezan).

K rumenjakom dodamo polovico suhih sestavin in polovico mokrih. Premešamo in ponovimo. Nato vmešamo korenje in nazadnje še sneg.

Ponev segrejemo na srednjo do višjo temperaturo (6/9) in nanjo z žlico polagamo kupčke zmesi in jih oblikujemo v krog. Ko se na vrhu pojavijo mehurčki, palačinko obrnemo. Če so palačinke pretemne, temperaturo znižamo na 5/9.

Pečene palačinke postrežemo z javorjevim sirupom in narezanim jabolkom.

Korenčkove ameriške palačinke z javorjevim sirupom in jabolkom so super ideja za zdrav zajtrk ali večerjo.

Nasvet:
Polnozrnato moko lahko nadomestimo z navadno.
Namesto korenja lahko uporabimo bučko (cukini, muškatno/hokaido)

 

Domači baby piškoti/savojski piškoti/savoiardi

Čas priprave: 15 minut                                                                   
Čas kuhanja: 15 minut

Količina: 30 piškotov

Sestavine:

4 jajca
80 gramov svetlega trsnega sladkorja (ali navadnega)
20 gramov kvalitetnega vanilijevega sladkorja
100 gramov bele moke
1/8 čajne žličke soli
vanilijev sladkor za posip – po želji

sladkor v prahu – po želji

Postopek:

Moko presejemo. Jajca ločimo. Sladkor in vanilijev sladkor premešamo.

Beljakom dodamo 3 žlice izmerjenega sladkorja in sol. Stepamo do čvrstega da so konice snega ob dvigu mešalke pokončne.

Rumenjake stepamo 5-10 minut skupaj s preostalim sladkorjem. K rumenjakom postopoma dodajamo presejano moko.

Ko so sestavine zmešane z lopatko počasi v treh izmenah vmešamo sneg.

Zmes nadevami v brizgalno vrečko in vbrizgamo 10 cm dolge piškote na papir za peko. Če želimo hrustljavo skorjico, po vrhu nepečenih piškotov potresemo vanilijev ali navadni sladkor.

Piškote razporedimo 2 cm narazen saj se med peko razlezejo. Pečemo jih na 180 stopinjah 15-17 minut – do zlato rjave barve.

Takšne ohladimo in po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

 

 

*Vse recepte je našla na www.aninakuhinja.si in jih sami preizkusila, da so dovolj enostavni za delo z otroki.