#5.DAN: Ah, ta rutina

Doooobro jutrooo!

#5.DAN je pred nami. Morda smo še vedno v fazi, ko nam in otrokom paše, da smo lahko doma in nas ne “preganja” noben urnik. Morda pa smo že globoko zabredli v naslednjo fazo, ko nam običajen urnik in ritem razpada in postaja vse skupaj preveč nepredvidljivo, zaradi česar se kopiči slaba volja pri nas in pri otrocih. Ostanimo mirni, saj kaj drugega niti nismo pričakovali, ni res? In kaj naj?

Kot smo napovedali že pri prvem oglašanju, je ena od temeljnih nalog staršev za zagotovitev dobrega počutja otrok, posledično pa dobrega počutja nas staršev, zagotavljanje vsakodnevne strukture in rutine. Praviloma odrasli vpliv rutine podcenjujemo in redko se spomnimo, da je to lahko vzrok za marsikateri otrokov čustveni izbruh (čeprav površni opazovalec pogosto zmotno misli, da je otrok vznemirjen zaradi igračke, omejitve ali kaj podobnega). Ni besed, s katerimi bi lahko v zadostni meri poudarili, kako zelo pomemben je znan ritem in rutina za otroke, za njihov občutek varnosti in predvidljivosti. In kako velik vpliv ima to na njihovo počutje. Veliko je otrok, ki manjše odmike od ustaljenega relativno dobro prenašajo, veliko je tudi takih, za katere starši dobro vemo, da ne moremo zamuditi niti minute. Ampak, če odmislim vse nianse, variante in situacije, še vedno na koncu ostanem pri … zagotovite strukturo in rutino za vsako ceno.

Eden od najpreprostejših namigov je … ohranite vrtčevski ritem. Ta je pri otrocih dodobra utrjen in vi ga bolj kot ne dobro poznate. Samo za vsak slučaj, obnovim:

  • Zajtrk. Enkrat do devetih.
  • Igra. Sam ali s sorojenci in vsaj nekaj časa tudi igra v tesnem kontaktu z odraslim.
  • Malica. Večinoma okrog 10. ure.
  • Sledi malo svežega zraka: vrt, dvorišče, bližnji gozd, kjerkoli boste lahko sami in ne boste srečali drugih ljudi, vsaj ne preveč njih. Morda se boste morali do tja malo zapeljati, ampak se bo obrestovalo, saj prosto gibanje na svežem zraku in v neomejenem prostoru dela čudeže, kar se tiče umirjenosti in dobrega razpoloženja. Pa ne samo pri otrocih.
  • Kosilo. Za najmlajše že ob 11.00, za starejše pa vse tja do 12.30.
  • Spanje in počitek. Za posamezne otroke različno dolgo, običajno se zaključi najkasneje okrog 15. ure.
  • Popoldanska malica.
  • Od tu dalje pa sami najbolje veste, kako pa kaj.

Tisti, ki imate različno stare otroke, se seveda znajdete pred še večjim izzivom. V življenju veliko vas so tudi šolarji, ki v teh dneh že pridno opravljajo šolske dolžnosti. Ali je sploh mogoče uskladiti njihove ritme, ki so tako zelo drugačni?

Če je v vaši družini več odraslih doma, si lahko tiste dele dneva, v katerih se potrebe otrok zelo razlikujejo, razdelite.

Če temu ni tako, ne pozabite … otroci so večinoma precej prilagodljivi in v težkih situacijah pogosto presenetijo s sodelovanjem, ki se je še nekaj dni prej zdelo absolutno nemogoče. Pomaga, če se s starejšimi pogovorimo: povemo, da potrebujemo njihovo pomoč, se konkretno dogovorimo, kaj od njih potrebujemo, da bomo lahko poskrbeli za vse družinske člane, in poskrbimo, da bodo tudi sami prišli na vrsto z nečim, kar je pomembno njim. Veste, pogovor o tem, kaj lahko vsak od nas prispeva in kako se bo vsakemu od nas to obrestovalo.

Vsem nam bodo pomagali urniki. Napisani. Čeprav se nam zdijo naši otroci strašno pametni in vemo, da vse razumejo :), je v resnici njihov občutek za čas, tako tako. Vizualna podpora naredi vso razliko. Narisan urnik, na katerem si otrok vedno znova lahko pogleda, kako se aktivnosti vrstijo, kdaj pride na vrsto tisto, kar je njemu všeč, koliko vsega je že za njim … neprecenljivo zanj. In veliko manj besed za vas. In če sem hudomušno realna, za tiste bolj “ustvarjalne” med nami, ki nismo veliki ljubitelji urnikov in ure, narisan urnik lahko postane trden okvir, znotraj katerega se lažje ohranjamo v tirnicah. Morda pa nam postane celo všeč :).

Neprofitna organizacija Youth Mental Health Canada je pred dnevi na spletu objavila urnik, ki ga prilagamo. Je dobra osnova. Je realen. Je uravnotežen. Je življenjski. Vključuje delo, igro, ustvarjanje, počitek, prehrano. Vključuje, ja, tudi televizijo, igrice ipd. Je morda res nastal z mislimi na šolske otroke, ampak poglejte ga, prilagodite si ga in napišite ga na velik plakat. Če sodim po izkušnjah iz vrtca, boste po nekaj dneh vsi hodili tja in preverjali, kaj sedaj sledi ;).

Prilagam tudi prevedeno in nekoliko prirejeno različico.

Če bomo doma samo 14 dni, ga verjetno ne bomo potrebovali. Če pa se obrne drugače, toplo priporočam!

Ursula

Skip to content