#39.DAN: Včeraj je bil dan zemlje

V našem vrtcu smo pred leti začeli praznovati ta dan. Dejavnosti pa so v resnici dale barvo in okus kar našim aprilom v celoti. Z majhnimi, kakopak, otroškimi koraki smo začeli. Razmišljati kje in kako, bi lahko bolje poskrbeli za našo Zemljo. Čaka nas še dolga pot. In ker je čas, kot kaže, ravno pravšnji za take razmisleke in tudi konkretne spremembe, nam #našaIvi priporoča ogled filma, na katerega je naletela na spodnji povezavi. Posvečen je vodi. Tako samoumevni in tako nepogrešljivi.

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=u24apoMYhLZUWFYpoVs4R1Li

Z vsebino filma, ki je res bolj za nas starše in šolske otroke, se lepo dopolnjuje dejavnost, ki nam jo pošilja #našaJadranka, ki, se mi zdi, bi lahko bila straaaaašno zanimiva za vse tiste, ki radi malo pacajo, pa brodijo 🙂 ! Torej tudi za naše najmlajše. Sposodila si jo je na Fb profilu Mia in Oto.

Zelo preprosta dejavnost, s katero na enostaven način otroku prikažete problematiko onesnaževanja voda:
Potrebujete posodo z vodo v katero položite igrače. V drugo posodo pripravite predmete, ki onesnažujejo vodo (plastične vrečke, pokrovčke, kakav, olje, čajno mešanico …). Skupaj z otrokom dodajajte stvari v čisto vodo in se pogovorite o tem, kdo vse onesnažuje vodo (ladje, ljudje, ribiči ipd.). Nato naj otrok reši živali iz vode in poskusi očistiti vodo (lahko poskusite s filtriranjem, odstranite iz vode odpadke …).

Če vam še ni dovolj, imamo za vas še nekaj možnosti. Ivi pravi, da bi se v vrtcu zagotovo veliko pogovarjali o zdravju, varovanju narave, o primernem odnosu do okolja, rastlin, živali, o tem, kako lahko pripomoremo k temu, da bo planet Zemlja bolj čist, o razvrščanju odpadkov, recikliranju … Saj veste, aprila še ni konec.

Pripravila vam je dve povezavi in še pesmico za povrh. Z dobrim spominom se sicer rodimo, lahko pa ga tudi kar precej natreniramo. Poskusite se starši in otroci, kdo si bo prej zapomnil celo pesem?

Pesnica Zvezdana Majhen je ob Dnevu Zemlje napisala deklamacijo z naslovom Zemlja praznuje.

Zemlja praznuje,                                            
kaj naj ji damo,                                               
saj njenih misli                                               
sploh ne poznamo?                                        

Dajmo ji pesem,
našo zdravljico,
in velikansko
sladko potico.

Vsa ta darila
je odklonila
in nas ljubeče nagovorila:

“Dajem vam hrano
za preživetje,
širna prostranstva,
zrak in zavetje.

Vsak, ki zastruplja
moj čudežni vrt,
sebe in mene
obsodi na smrt!”

 

Naj bo vsak dan Dan Zemlje!

Skip to content