#40.DAN: Kultura, kultura, kultura … za majhne in velike

Voda, sem napisala, tako samoumevna in nepogrešljiva. Kot kultura, se mi zdi.

Pred nami so počitnice. Hm, po toliko “prostih” dnevih, dobi ta stavek čisto drugačen pomen. Kakorkoli. Tradicionalno so povezane s prvimi odhodi na jug, k morju. Pa obvezni piknik z družino, prijatelji, sosesko. Pohajkovanja po ravnicah in hribovju naše Slovenije, kakor komu bolj paše. Vse to bo letos kar precej okrnjeno. Zakaj ne bi torej izkoristili čas, da se napokamo kulture, se sprehodimo skozi goščavo predstav, se potopimo v zgodbe …

#našaKaja, ki je v vrtcu koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje z vsemi najboljšimi informacijami in kontakti vedno pri roki, je za to temo najboljši sogovornik v naši družbi. In ne boste verjeli, koliko možnosti nam pošilja.

Naj vas predstave na domu odpeljejo v čarobni svet gledališča

Vsako leto v marcu beležimo Svetovni dan gledališča za otroke in mlade (20. 3.), Svetovni dan lutk (21. 3.) ter Svetovni dan gledališča (27. 3.), vendar so v letošnjem letu morala gledališča ostati zaprta in dvorane prazne. Trenutne okoliščine nam ne dopuščajo, da bi sledili geslu Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade ASSITEJ Danes odpeljite otroka v gledališče. Zato so se slovenska gledališča odločila, da svojim gledalcem v domačem okolju preko spleta omogočajo ogled izbranih predstav za otroke, mladino in odrasle. Na ogled so tako starejše kot aktualne produkcije, prisluhnete lahko radijskim igram ter branju poezije in pravljic. S skupnimi močmi sledimo letos obrnjenemu geslu Pripeljimo gledališče domov. Spremljajte spletne strani in družabna omrežja slovenskih gledališč.

Poleg tega pa vas vabimo tudi k ogledu kataloga kakovostnih predstav spletne platforme Zlata paličica. Katalog je odlična priložnost in navdih za oglede predstav za otroke in mladino, med njimi so oziroma bodo nekatere dostopne tudi na spletu, druge pa si boste ogledali, ko nam bodo razmere ponovno dopuščale ogled predstav v živo!.

Gledališče Glej
Glej, ena karantena nas pa res ne bo ločila od gledališča. Gledališče do nadaljnjega na socialnih omrežjih ponuja ogled Glejevega spletnega arhiva. Glej, v karanteni že 50 let. Vsak delavnik odklenejo eno predstavo. Več informacij v priponki in na www.glej.si.

Hiša otrok in umetnosti
Predstave na daljavo so dostopne na njihovi spletni strani ter na Facebooku. Vsak teden dodajajo nove predstave, kmalu pa pričnejo tudi z izvedbo lutkovnih delavnic na daljavo.

Lutkovno gledališče Ljubljana
LGL je času praznih dvoran na spletu objavilo posnetke nekaterih svojih najuspešnejših predstav. Odraslim je namenjena predstava Posvetitev pomladi, uprizoritvi Vihar v glavi ter Romeo in Julija sta namenjeni najstnikom, za najmlajše gledalce pa so primerne Ti loviš!Štiri črne mravljiceMočeradek gre čez cestoOstržekSapramiška in Sneguljčica. Do predstav lahko dostopate na povezavi Gledališče povezuje >

Lutkovno gledališče Maribor
Lutkovno gledališče Maribor je v sodelovanju s Televizijo Maribor objavilo posnetke desetih lutkovnih predstav, ki so dostopni v arhivu MMC RTV Slovenija >
Izbirate lahko med predstavami: Jakob in mesto, Ko je Šlemil šel v Varšavo, Krst pri Savici, Kurent, Rdeča Kapica, Sneguljčica, Volk in kozlička, Žaba Greta, Zelišča male čarovnice in Žogica Marogica.

SNG Drama Ljubljana
V SNG Drama se zavedajo pomembnosti priprav na maturo tudi v času, ko so šole zaprte, zato so objavili predavanje ddr. Igorja Grdine z naslovom Ljubezni Ivana Cankarja. Brezplačno si ga lahko ogledate na spletni strani, ogled pa priporočajo predvsem letošnjim maturantom.

SNG Nova Gorica
SNG Nova Gorica odpira arhiv in objavlja posnetke predstav, na njihovem kanalu najdete predstave Don Juan, Plešasta pevka, Norci iz Valencije in Zakaj ptiči pojejo.
Poleg tega objavljajo pravljice v okviru pobude Igralci primorskih gledališč berejo pravljice … na spletu. Pobuda je nastala v letu 2020 v sodelovanju med SSG Trst, Gledališčem Koper in SNG Nova Gorica s knjižnicami in knjigarnami iz Nove Gorice, Gorice, Trsta in Kopra. Vsebine bodo v prihodnje še dopolnjevali.

Zavod Bunker
Bunker na ogled ponuja predstavi Ich kann nicht anders in Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli ter umetniško akcijo Domine in največkrat igrano produkcijo Lirični utrinki v mestu. Seznam vsebin, ki jih sproti dopolnjujejo, je dostopen na povezavi Gledališče s kavča.

SiGledal in RTV Slovenija
Ekipa spletnega gledališča SiGledal v sodelovanju z RTV Slovenija vabi k poslušanju radijskih iger. Po seznamu radijskih iger je mogoče brskati s pomočjo brskalnika, ki omogoča iskanje po različnih parametrih. Zbirko, ki se dnevno dopolnjuje, najdete na povezavi >

Slovensko mladinsko gledališče
SMG se pridružuje ustanovam, ki v teh dneh odpirajo del svojega videoarhiva. Vsi koordinatorji KUV si lahko ogledate videoposnetke predstav, ki jih priporočajo srednješolcem, osnovnošolcem in najmlajšim. Seznam uprizoritev in povezav objavljamo v priponki, za geslo do izbranih posnetkov pa pišite na marketing@mladinsko-gl.si. Veseli bodo vaših odzivov!

Slovenski gledališki inštitut
SLOGI v sodelovanju z osrednjim gledališkim portalom SiGledal in drugimi partnerji objavlja virtualne razstave. Na http://repertoar.sigledal.org/razstave lepo vabljeni k ogledu razstav: Alenka Bartl kostumografka, Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana, Slovenski Hamleti, O poteh k »najlepši iznajdbi človeškega duha« na Slovenskem, Jože Babič – gledališki človek, Dušan Jovanovič maestro sodobnega gledališkega jezika, razstave posvečene Festivalom Borštnikovega srečanja od leta 2009 dalje in še druge.

Na spletnih straneh Slovenskega gledališkega inštituta lepo vabljeni k:
– virtualnem vodstvu v slovenskem znakovnem jeziku s podnapisi po stalni razstavi Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja na povezavi >
– v Digitalni knjižnici najdete težje dostopna dramska besedila starejših in sodobnih avtorjev,
– prevode dramskih tekstov v slovenščino, ki so nastajali vse od srede 19. stoletja do danes ter prevode dramskih besedil slovenskih avtorjev v tuje jezike na povezavi >
– lahko pa si ogledate še gradiva iz zbirk ter posnetke nekaterih zadnjih dogodkov na povezavi >.

PLES

Emanat
Emanat v času navidezno socialnega mrka uvaja redni TV program, ki je prosto dostopen na https://emanat.si. Do nadaljnjega si boste lahko vsak večer ob 20.00 ogledali posnetek predstave iz Emanatovega arhiva, ki sega do leta 2004. Ob ogledu vabljeni tudi k pogovoru, izmenjavi mnenj ali preprosto k ‘henganju’ v spletni klepetalnici. Za vsak dan doma, ena Emanatova produkcija.
BRALNA KULTURA

Mestna knjižnica Kranj
Knjižnica izpostavlja spletno stran Modri pes za otroke in starše, namenjeno spodbujanju branja in učenju skozi igro. Veliko vprašanj izzove že sama figura psa zelene barve z imenom Modri pes.

Mestna knjižnica Ljubljana
V knjižnici pripravljajo različne spletne vsebine za otroke in mlade:
Preberi pravljico, za družine z majhnimi otroci in samostojne mlade bralce.
https://www.mklj.si/pravljicna-soba2/prelistaj-pravljico

Poslušaj pravljico, za družine z majhnimi otroci
https://www.mklj.si/pravljicna-soba2/poslusaj-pravljico
https://www.mklj.si/pravljicna-soba2/lahkonocnice

Reši uganko, za otroke do desetega leta starosti
https://www.mklj.si/uganke-in-kvizi/pisana-uganka

Nariši uganko, za otroke do desetega leta starosti
https://www.mklj.si/risana-uganka?view=jpainter

Robinzonijada v informacijski družbi, spletni kviz za mlade
https://www.mklj.si/robinzonijada-otroci?view=quizzes

Knjižnica Kamnik
Knjižnica vabi na virtualni sprehod po kamniški pravljični poti z naslovom Po mestu s pravljico v žepu. Pot je del mednarodnega projekta Citywalk, namenjenega spodbujanju hoje in spremembi prometnih strategij.
Interaktivni zemljevid najdete na povezavi >

Primorska gledališča, knjižnice in knjigarne
Vabimo k poslušanju pravljic v okviru pobude Igralci primorskih gledališč berejo pravljice … na spletu, ki je nastala v letu 2020 v sodelovanju med SSG Trst, Gledališčem Koper in SNG Nova Gorica s knjižnicami in knjigarnami iz Nove Gorice, Gorice, Trsta in Kopra. Vsebine bodo v prihodnje še dopolnjevali.

Spletno praznovanje 2. aprila  mednarodnega dneva knjig za otroke
Bliža se 2. april, mednarodni dan knjig za otroke. Letos bo praznovanje 2. aprila v vseh pogledih zelo posebno. Želimo si, da bi se s pomočjo dobrih knjig in spleta povezali in kljub trenutnim razmeram praznovali skupaj!
Letošnji sponzor 2. aprila je Slovenska sekcija IBBY. Poslanico z naslovom Lakota po besedah je napisal Peter Svetina, plakat in vabilo-kocko je ustvaril Damijan Stepančič, vse gradivo je oblikovala Melita Rak.
Skupaj z Mestno knjižnico Ljubljana, Pionirsko smo pripravili bralno spodbujevalno akcijo s knjigami Petra Svetina in Damijana Stepančiča, ki jo lahko najdete na spletni strani >

Sedaj pa vas pozivamo, da se v naslednjih dneh skupaj pripravimo na praznovanje: izberite si svojo najljubšo knjigo s seznama (ali pa tako, ki vas ob letošnjem praznovanju 2. aprila še posebej nagovori), preberite odlomek (ali pa kar celo knjigo)  in ga delite z nami – posnemite se in svoj posnetek delite na svojem Facebook profilu, pri tem pa v objavi označite tudi Slovensko sekcijo IBBY. Ali pa posnetek pošljite nam (ibby.slovenia@gmail.com) in ga bomo objavili na naši Facebook strani.
MUZEJI IN GALERIJE

Goriški muzej
V muzeju so na Facebooku pričeli z dnevnim objavljanjem zanimivih predmetov in zapisov oz. zgodb, ki so z njimi povezane, zapiski so poimenovani Spletna vitrina za muzejske predmete. Poleg tega njihov kustos zgodovinar, dr. Marko Klavora, objavlja ločeno zapise – spomine. Poimenoval jih je Šivalnica spominov. Oboje je dostopno tukaj > Za najmlajše objavljajo dele iz pedagoških vsebin, ki so jih oblikovali v zadnjih mesecih.
Tudi na portalu Youtube ima Goriški muzej svojo stran, kjer so objavljeni posnetki nekaterih preteklih predavanj in video material preteklih občasnih razstav.

Mestni muzej Ljubljana
Pripravljajo učna gradiva, ki so podprta z audio in video vsebinami. Trenutno so na voljo recepti – hrana skozi zgodovino, v naslednjih dneh pa bo na voljo tudi vsebina o gospodinjskih opravilih nekoč/danes in izobraževalno gradivo o Emoni. Učne vsebine na spletu >

Muzej novejše zgodovine Celje
V muzeju na družbenih omrežjih, zlasti Facebooku, dnevno objavljajo različne vsebine (virtualne oglede razstav, pričevanja, posnetke ipd.), pripravljajo pa tudi spletne vsebine kot npr. pobarvanke z motivi Hermana Lisjaka za predšolske otroke. Več >

Muzeji Radovljiške občine
Muzeji vabijo, da v stanju, ki nas je omejilo na naše domove, sodelujete pri zbiranju muzejskega gradiva in se preizkusite v spletnih muzejskih delavnicah. Več >
2. aprila najavljajo tudi virtualno odprtje razstave ilustracij, kjer bodo pod naslovom Kje nas najdete, Mlada ilustracija 2020 virtualno predstavili dela 19 mladih ilustratork in ilustratorjev. Ob tem pripravljajo tudi natečaj za ilustracije.

Notranjski muzej Postojna
Notranjski muzej Postojna na svojih socialnih omrežjih in spletnih straneh objavlja Muzejske delavnice na domu, ki so jih naredili v okviru Megakviza. Teme se nanašajo na stalno razstavo Muzej krasa in so dostopne tudi na povezavi. Na spletni strani so objavljene tudi video vsebine o muzeju in razstavi, vključno z biološkim filmom Voda in kras, ki je odličen pripomoček za II. In III. vzgojno-izobraževalno obdobje OŠ.

Pokrajinski muzej Koper
Pokrajinski muzej Koper omogoča virtualni obisk muzeja, otroke in njihove starše pa vabijo, da za zabavni predah med delom in učenjem obiščejo spletno stran muzeja in se preskusijo v eni od interaktivnih igric, ki so na voljo na povezavi.

Pokrajinski muzej Maribor
V muzeju vabijo k udeležbi v muzejskem pedagoškem projektu Velike stvaritve malih mojstrov, ki bo potekal pod naslovom Grad – zaklad. V središče zanimanja postavljajo oblikovanje nekoč in danes. Osnovnošolce vabijo, da se kot oblikovalci preizkusijo v oblikovanju logotipa za otroški muzej. Več o projektu v priponki >

Pomorski muzej
Z ogledom spletnih vsebin Pomorskega muzeja lahko obiskovalci spoznajo vse njihove zbirke in razstave, tudi virtualne oglede zbirk v Muzeju solinarstva in Tonini hiši.
V sklopu projekta Mala barka 2 je povezava do virtualnega muzeja Mala barka, ki zajema veliko bazo pomorske dediščine. V kratkem bodo v Pedagoškem kotičku objavili izbor nalog za najmlajše obiskovalce.

Slovenski etnografski muzej
Medtem, ko je muzej zaprt, vabijo k raziskovanju spletne strani SEM in novega zavihka oz. menija SEM OD DOMA, kjer najdete več kot 25.000 enot gradiva. Gre za zbirke predmetov, fotografij, etnografskih filmov, digitalno knjižnico katalogov in vodnikov po razstavah ter drugega gradiva, ki je dostopno preko spleta. Učitelje in osnovnošolce pa še posebej vabijo k raziskovanju digitalne učne ure na temo oblačilne kulture na Slovenskem.

Prirodoslovni muzej Slovenije
Muzej na svojih spletnih straneh ponuja različne možnosti za KUV, vključno s poučnimi in zabavnimi igrami ter zgodbami, ki otrokom in mladim približajo različne naravoslovne, okoljske in naravovarstvene teme. Stran vključuje tudi posnetke predavanj priznanih slovenskih in tujih strokovnjakih, ki jih v Prirodoslovnem muzeju Slovenije organizirajo že od leta 2013, objavljeni pa so na straneh Videolectures. Na podstrani Zbirke si učenci lahko ogledajo, kaj hranijo v muzejskih študijskih zbirkah.

Tehniški muzej Slovenije
V času, ko je muzej zaprt za obiskovalce, vabijo na ogled spletnih vsebin, ki vključujejo digitalno zbirko predmetov Tehniškega muzeja Slovenije, virtualni ogled Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri, virtualni ogled Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu in zvočne e-knjižice za otroke.
Več na povezavi >

Tržiški muzej
Tržiški muzej ponuja virtualne sprehode po zbirkah Slovenski smučarski muzej in Tržiški šuštarji na povezavi > ter Koncentracijskem taborišču Ljubelj jug na povezavi >
Na spletni strani bodo v prihodnjih dneh pričeli z objavo aktivnosti za družine in otroke, ki se bodo redno dopolnjevale. Primer najdete v priponki.

Umetnostna galerija Maribor
UGM predstavlja nov program za otroke Huda mravljica na obisku. Vsak teden pripravljajo likovne naloge/igre za otroke, ki jih lahko vsakdo izvaja doma. Izhodišče so dela iz njihove zbirke. Huda mravljica je maskota UGM, pesem Huda mravljica je namreč napisal prvi direktor UGM Branko Rudolf.
Tedenske naloge za otroke lahko prejemate s prijavo preko njihovega tedenskega novičnika oziroma jih spremljate na njihovi spletni strani.
RTV SLOVENIJA

RTV Slovenija – Televizija Slovenija
V Otroškem in mladinskem programu Televizije Slovenija skupaj z MIZŠ in Zavodom za šolstvo pripravljajo učni pripomoček oziroma posebno jutranjo oddajo v živo – Izodrom.

Oddaja je na sporedu vsako jutro ob 9.10 na TV SLO 1, v njej pa lahko šolarji spremljajo informativne vsebine v Infodromu, poučne prispevke iz oddaj Firbcologi, Male sive celice, Studio Kriškraš, zanimive goste, ki se v živo oglašajo preko Skypa, voditelja, Nik Škrlec in Nika Rozman, pa jih s svojimi domislicami skušata tudi razvedriti. Obe inštituciji ustvarjalcem programa pomagata s kontakti učiteljev, na ta način pripravijo poučne vsebine, ki so za otroke aktualne tudi v učnem procesu.

Po Izodromu, ob 10.10, je na sporedu še pol ure risank ter dve odlični tuji seriji za otroke.

Vsi ostali dobro poznani termini otroških oddaj na TV SLO 1 so nespremenjeni: popoldanski otroški blok ob 15.45, večerna risanka ob 18.10, sobotni blok od 7.00 do 10.40, nedeljski Živ žav med 7.00 in 10.50.

Dodali pa so jim še dva nova bloka na TV SLO 2: vsako jutro ob 8.00 in vsak večer ob 19.00 predvajajo raznolike oddaje, tudi tiste, ki so bile hit nekaj let nazaj. Vse otroke učijo in razvedrijo in jih zato pri svojem delu lahko uporabijo tudi učitelji.

Podrobni sporedi na:
https://www.rtvslo.si/tv/spored/tvs1
https://www.rtvslo.si/tv/spored/tvs2

Vse oddaje pa najdete tudi na spletnem portalu Televizije Slovenija:
https://www.rtvslo.si/tv/otroski

Radio Slovenija – Radijska igra za otroke (RIO)
Radijska igra za otroke je na sporedu vsako nedeljo ob 8.05 na 1. programu Radia Slovenija – PRVI. V aprilu nedeljska jutra prebuja prav poseben Cikel radijskih iger za otroke Žarka Petana – Gluhi kralj (5. 4. 2020), Obtoženi volk (12. 4. 2020), Goli cesar (19. 4. 2020) in Zaspana Trnuljčica in krmežljavi Matjažek (26. 4. 2020). Igre na zahtevo in didaktično gradivo za aktivni sprehod z otrokom skozi zvok pa so dostopne na Otroškem portalu RTV Slovenija v razdelku RIO in RIO za starše in mentorje, kjer najdete nabor didaktičnih gradiv za aktivno poslušanje posamezne igre. Igre predvajane v etru so še teden dni dostopne na zahtevo na spletni platformi RTV 4D. Radijska igra kot svojevrsten umetniški žanr in didaktično sredstvo je nadvse pomembna za razvoj abstraktnega mišljenja in slušne senzibilnosti. Še posebej v obdobju, ko moramo biti zaradi splošne varnosti doma, pa je čudovito razvedrilo za vso družino ali pa dopolnilo v izobraževanju na daljavo. Kontakt: Klemen Markovčič (rio@rtvslo.si).

 

VIZUALNA UMETNOST

Mednarodni grafični likovni center (MGLC)
MGLC učence in dijake vabi k sodelovanju pri pripravi umetniškega zina. V teh dneh smo priča v marsikaterem pogledu zgodovinskemu dogajanju, ki pretresa ves svet. Ampak otežene življenjske razmere niso bile nikoli ovira za ustvarjalnost, zato vas vabimo, da tega duha zajamemo skupaj in ustvarimo kolektivni dokument časa – umetniški Megazin.
Povabilo k sodelovanju velja za cel razred; četudi lahko sodelujejo tudi posamezniki. Sodelujejo lahko vsi razredi osnovne šole in vse srednje šole ter gimnazije. Rok za oddajo: v času izolacije do preklica.
Na povezavah najdete vabilo za šole in dodatno pedagoško gradivo o zinih.

Galerija Tobačna
V Galeriji Tobačna pozivajo vse družine, otroke in mlade ustvarjalce, da so tudi v tem času izolacije doma ustvarjalni in sodelujejo v projektu Mladi umetniki v karanteni. Več o projektu in kako poteka sodelovanje tukaj.

 

ARHITEKTURA IN OBLIKOVANJE

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
MAO v sodelovanju z Urbanističnim inštitutom UIRS in Fakulteto za arhitekturo vabi k sodelovanju na mednarodnem natečaju za esej za osnovnošolce in dijake Moja ulica v mestu prihodnosti.

Center arhitekture Slovenije / Igriva arhitektura
V dnevih, ko se moramo navaditi na drugačne oblike dela, vam v Igrivi arhitekturi želimo to olajšati. Pripravili smo poučno izkustveno delavnico, ki jo lahko učenci 1. triletja OŠ izvedejo sami doma. Delavnico lahko preoblikujete in jo namenite večdnevnemu ustvarjanju. Delavnica je primerna za delo pri predmetih Likovna umetnost in Spoznavanje okolja. Najdete jo na povezavi >

 

FILM

Filmska osnovna šola
Ekipa Filmske osnovne šole je za čas izrednih razmer pripravila seznam (brezplačnih) spletnih filmskih in filmsko-vzgojnih vsebin. Ogledate si ga lahko na povezavi na spletni strani Šola filma.
Posebej izpostavljamo odprtje naše filmske baze za učence tistih osnovnih šol, ki so vključene v Filmsko osnovno šolo. Več informacij najdete v novici .
Ne spreglejte novega filma v bazi, Dom, ljubi dom (Maja Prettner, 2016, 12+).

Kinodvor
Kljub zaprtim kinodvoranam film živi dalje! Kinodvor bo preko svoje spletne strani in na družabnih omrežjih še vedno skrbno izbiral filmski program med prosto dostopnimi filmskimi vsebinami, ki si jih zdaj lahko ogledamo tudi iz domačega naslanjača.
Na sporedu Otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija bodo v posebnem programskem izboru predstavljeni tudi nekateri od preteklih Kinobalonovih naslovov. Kinobalon tokrat izpostavlja animirani seriji Rija in Krokodil ter Ernest in Celestina za najmlajše, tedenska priporočila pa lahko redno spremljate na Kinobalonovi spletni strani. Kinobalon je ob tem objavil tudi brezplačna dodatna pedagoška in ustvarjalna gradiva za starše in otroke, ki so prav tako zbrana na Kinobalonovi spletni strani. Najstnike pa bo s tedenskimi izbori in priporočili na družabnih omrežjih “odpeljal” Kinotripov filmski izbor.

Slovenski filmski center
SFC vabi, da se pridružite brezplačnemu spletnemu tečaju Filmska vzgoja: uporabniški priročnik (Film Education: a user’s guide), ki se je začel 23. marca, in bo trajal štiri tedne. Tekom tečaja boste pridobili dragocene informacije, vire in pristope nekaterih vodilnih izvajalcev filmskega izobraževanja, kot so Danski filmski inštitut, Cinémathèque Française, Britanski filmski inštitut in mnogi drugi. Tečaj bo potekal v angleškem jeziku. Prijavite se lahko na povezavi >

Baza slovenskega filma / BSF
Slovenski filmski ustvarjalci vam v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma podarjajo na ogled izbor svojih filmov, ki vključuje tudi otroški in mladinski program. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.
Aktualen spored najdete na www.bsf.si.

***
Vabimo vas, da ideje za ustvarjanje filmov poiščete v e-strokovni literaturi, ki vključuje napotke za delavnice: e-priročnika Animirajmo in Naj se vidi.

Za iskanje idej, kako in kaj posneti, pa lahko učence in dijake spodbudimo tudi k ogledu številnih kratkih filmov, ki so nastali v različnih filmskih delavnicah profesionalnih filmskih ustanov: Luksuz produkcija in Film Factory.

 

INTERMEDIJSKA UMETNOST

Zavod Kersnikova
V teh časih, ki jih preživljamo v samoizolaciji, smo se na Kersnikovi odločili, da naše vsebine prilagodimo in jih pripeljemo k vam na dom! Da našim 5HEK-erjem ne bi bilo dolgčas in da bi tudi starši lahko spoznali, zakaj se otroci in mladi tako radi vračajo k nam, bomo vsak teden pripravili poseben izziv, ki ga boste lahko opravili skupaj ali posamezno!
Prvi izziv je povezan z izzivi, s kakršnimi se soočamo danes! In kaj je večji izziv kot pravilno umivanje rok in s tem preprečevanje potencialnih okužb? Težko si ga zamislimo, in ravno zato smo za vas pripravili izziv #1, s katerim lahko preverite, zakaj je pomembno čiščenje rok z milom: Bakteriologija >

 

KULTURNA DEDIŠČINA

Portal Kamra
Regijski portal Kamra je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah.
Vsebine na portal prispevajo knjižnice, arhivi, muzeji, druge organizacije ter posamezniki. S koordiniranim sodelovanjem partnerskih institucij na posameznih območjih so domoznanske vsebine dostopne na enem mestu, kreirane pa v tistih institucijah, ki so za določena področja najbolj kompetentna.
Vsebine portala KAMRA so že same na sebi primerne za uporabo v procesu izobraževanja, v sodelovanju z izobraževalnimi organizacijami pa so pripravljene na tak način, da so primerne za potrebe šolajoče mladine. Več na povezavi >

 

DRUGE SPLETNE VSEBINE:

Kviz #VsakDan8Marec: Pedagoško gradivo za učno uro ob mednarodnem dnevu žensk
Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk vsako leto ob osmem marcu pripravi pedagoško gradivo za izvedbo učne ure v šoli, šolskem centru, mladinskem klubu ali doma. Gradivo je namenjeno vsem, ki željo z mladimi (zadnje triletje OŠ in SŠ) spregovoriti o družbenih, političnih in gospodarskih vzrokih za spolno neenakost, a tudi o dolgi zgodovini bojev za pravice žensk in njihovih dosežkih.
Letos je gradivo v obliki kviza. Poleg vprašanj za kviz vsebuje pravilne odgovore, pojasnila k odgovorom in iztočnice, s pomočjo katerih lahko pogovor ob posameznih vprašanjih navežete na obravnavano snov, predvsem pa med mladimi poglobite razpravo o različnih vidikih spolne (ne)enakosti.

Pedagoško gradivo (Kviz #VsakDan8Marec 2020):
 #VsakDan8Marec / kviz vprašanja (pdf format).
#VsakDan8Marec / kviz odgovori s pojasnili (pdf format).
#VsakDan8Marec / kviz vprašanja v Powerpointu (pdf format).

Spletna arhivska razstava Pogled nazaj za pogled naprej
Spletna arhivska razstava Pogled nazaj za pogled naprej bo med 20. marcem in 15. aprilom 2020 ponovno v celoti dostopna v Mrežnem muzeju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. Kuratorski duo osborn&møller je razstavo pripravil oktobra 2019 za 25. Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk.
Razstava: http://mrezni-muzej.mg-lj.si/exhibition/
Razstava izpostavlja dela in umetnice iz arhiva Mesta žensk, ki se osredotočajo na kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje. Izbrana dela nagovarjajo edinstveno zgodovino področja nekdanje Jugoslavije in se osredotočajo na družbeno angažirano umetnost. Razstava je v angleščini in vsebuje številne kratke videopredstavitve, ki so lahko učencem/-kam ali dijakom/-injam v pomoč kot ilustracije naštetih tematik pri spletnem pouku angleščine, zgodovine ali umetnosti.

 

E-STROKOVNA LITERATURA

Igriva arhitektura / Priročnik za izobraževanje o grajenem prostoru
V Sloveniji potrebujemo načrtno vseživljenjsko prostorsko opismenjevanje. V priročniku so objavljena razmišljanja in načela Centra za arhitekturo Slovenije, ki jih želimo udejanjati in s tem spodbuditi strokovne delavce k izvajanju dejavnosti, ki bodo bodoče odrasle izobrazile o pomenu kakovostnega prostora in arhitekture. Teoretični del dopolnjujejo praktične delavnice. Priročnik >

Animirajmo! Animirani film v vrtcu in šoli
Pri založbi ZRSŠ je leta 2016 izšel e-priročnik Animirajmo! Animirani film v vrtcu in šoli, ki ga je pripravila skupina domačih strokovnjakov in ustvarjalcev animiranega filma. Praktični del prinaša predstavitve nekaterih avtorjev in njihovih del, dodane so smernice in napotki za izvedbo filmske vzgoje, predstavljeni so številni primeri dobrih praks (po merilih kakovosti in dostopnosti) in delavnic animiranega filma pri pouku z natančnimi napotki (oboje je prilagojeno različnim starostnim stopnjam). Priročnik prinaša tudi vrsto možnosti umestitve animiranega filma v vzgojno-izobraževalni proces. Priročnik >

Naj se vidi
Priročnik je nastal med celoletnim usposabljanjem s področja filmskega ustvarjanja, namenjenega pripadnikom ranljivih družbenih skupin, ki ga je izvajala Luksuz produkcija. Je izhodišče osnovnih znanj, za katera avtorji menijo, da so lahko v veliko pomoč vsakemu mlademu filmskemu ustvarjalcu. Priročnik >

 

 

 

Skip to content